Karancs kilátó A Karancs hegy, melyet palóc olimposzként is emlegetnek, a környék legmagasabb területe. A 729 méter magas középső csúcsán magasodik a Karancs kilátó. A torony a magyar-szlovák határtól néhány méternyire áll. 1989-ben építette az akkori Ipoly-Karancs-Medves Parkerdő Kht. A kilátó 2003-as felújítotásának eredményeképpen a szerkezet igazán biztonságos, nyugodtan megmászható. A régi rozsdás vasszerkezetet lecserélték, a rácsos vaspadló helyére fapadló került. Az alapozást megerősítették és az eredetileg csak leszúrt vaslábakat lebetonozták. Ugyan meg kell küzdenünk jó néhány lépcsőfokkal, de higgyék el, megéri, mert a fák fölött teljes körpanorámában gyönyörködhetünk. Sőt, a 22 méter magas fém építmény pereméről tiszta időben még a Tátra csúcsai és a Dunakanyar is tisztán látható. Bár a hegycsúcs gyakran felhőbe, ködbe búrkolózik, de a látvány még így is lenyűgöző.

 

Kercseg-lapos

A Kercseg-lapos a Ceberna-patak völgyében terül el. A Karancs közkedvelt kirándulóhelye, évszázados, szép formájú gyertyánokkal, tölgyekkel és mezei juharokkal, jó vízű gyopár forrással. A tisztáson tűzrakó helyeket is kialakítottak a kirándulók nem kis örömére.

 

 

Szilváskő

a Medves vidékének egyik gyöngyszeme. Az egykori vulkáni folyamatok és a földtani értékek bemutatására alakították ki a 2 km hosszú geológiai tanösvényt, amely a kőzetek érdekes világán kívül a sajátos élővilág és a csodálatos tájképek megismerését és élvezetét is biztosítja.

Nagy-Szilváskő: 628 méter magas képződmény hatalmas dómként magasodik Szilváskő-puszta és a Bárna–patak völgyfője fölé. Szépségben vetekszik a somoskőivel, méreteit tekintve annál jóval nagyobb.

Szilváskőpuszta-Kis-Szilvás-kő: 620m magas. A nagy csúcstól kissé délre emelkedik ki, a piramisra emlékeztető tömbje, amely megbújik a termetes bükkfák között.

Szilváskőpuszta-Bazaltoszlopok: 35-40m magasságú bazaltzuhatag, ahol úgy állnak a kissé megdőlt bazaltoszlopok, mint egy katedrális orgonasípjai. Az oszlopos szerkezetű bazaltot lávaréteg, azt bazalttufa zárja. Szilváskőpuszta- Sárkánytorok-barlang: Omladéklabirintus. Közvetlenül a Szilvás-kő csúcspontja mellett, két egymást keresztező törés mentén alakult ki a Sárkánytorok- barlang.

 

Közép-bánya tó

A három oldalról magas, függőleges bazaltsziklafallal határolt, vadregényes tájba illő tó minden évszakban lenyűgöző látványt nyújt.
Érdekesség, hogy a tóban – bizonyítékul vizének páratlan tisztaságára – édesvízi medúzák is megfigyelhetők.